Annons


KRÖNIKA: ”Min kropp är till för mig”


Skärmavbild 2016-09-06 kl. 18.50.06

Min krönika i förra numret av SOLO! Nu finns också ett nytt nummer ute med Jennifer Åkerman på omslaget och med en ny krönika av mig om kärlek. Spring och köp!

720baff9d95734aa1268d68af70959bb

c48004573533978c2a9ca29ec5d59bc3

Jag är 15 och sitter vid en dator i skolan som tar fem minuter att starta. Det är för varmt för jeansen mina långa ben är täckta i och jag ångrar att jag inte tagit min nya sammetskjol samma morgon. Lukt av tonårssvett blandar sig med doften av billigt rakvatten och avslöjar att killarna på raden framför inte duschat idag heller. De turas om att sudda på ovansidan av varandras händer och kvider av smärta och skratt.

Annons

Två av dem är jag vän med på Facebook.

Fast jag vet att vi inte får loggar jag in. En av killarna framför har delat en bild från en sajt jag inte vet vilken det är. Han har på sig en tröja i brunt som är sliten i kragen och dunkar till killen bredvid för att få hans uppmärksamhet. På bilden ligger en kvinna i bikini med höga trosor och för liten bh. Hon har stora bröst och stor rumpa. Midjan är smal och håret ligger bakom ena örat och faller över hennes axlar. Över bilden står texten ”en kvinna utan kurvor är som jeans utan fickor – men vet inte vart man ska ha händerna”.

53 likes och jag drar slutsatsen att jag, med bröst som inte fyller ut en a-kupa, inte är något att ha.

Jag är 22 och sitter på en tunnelbana mot Alvik. I min Facebook-feed finns en stillbild ur filmen ”Star Wars: The Force Awakens”. Bilden är på skådespelerskan Daisy Ridley, i sin rollkaraktär Rey, där Ridley i bildtexten anklagas för att skapa orealistiska förväntningar för unga tjejer på grund av sin smala kropp. Vid ansiktet syns en pixlig pratbubbla med texten ”riktiga kvinnor har kurvor” och under har några killar kommenterat att de håller med.

Bilden är delad hundratals gånger.

De här killarna, som instämmer med memens budskap, menar att kurvor är eftertraktade. Sexigt och något de vill ha. Men de säger också något annat; ”att såhär får ni se ut tjejer, det är okej – ni behöver inte vara pinnsmala för att vi ska vilja ligga med er. Det är helt okej, för det har jag som man sagt.”.Det är alltså okej, nu, att inte höra till de tidigare idealen då det är män som säger att de gillar motsatsen. Man är även tydligen ingen riktig kvinna om man inte har kurvor.

Men varför ska jag, som känner mig som en kvinna, behöva ändra på något av min kropps naturliga tillstånd för att ses som socialt acceptabel?

Det är inte skådespelerskan Daisy Ridleys kropp som skapar orealistiska förväntningar på hur unga kvinnor ska se ut. Det är männen som antyder att de har något att säga till om den. Och femtonåriga jag är inte mindre kvinna för att mina bröst inte faller en svettig tonårspojke i smaken.

Jag, och alla andra som känner sig som en riktig kvinna, är inte det för att våra rövar är sköna för dig att klämma på eller är sexiga att titta på. Vi är det för att vi känner oss som det.

För min kropp är inte till för dig, den är till för mig.

solo_114

Nu finns ett nytt nummer av SOLO ute i butik med min senaste krönika så spring och köp! Här kan du även hitta gamla krönikor och texter jag skrivit.

Följ bloggen med bloglovin’


Laddar