Annons


Baka Oreocheesecake


Jag är verkligen ingen mästare i köket. Tvärtom. Jag bränner grejer och kokar på fel platta. Känner mig mer eller mindre dödsdömd varje gång jag ska göra entré i matlagningens rum. 

Som tur är så är inte alla såhär. För ett tag sedan fick jag testa en efterrätt som smakade så gott att jag liksom kurrade (mmMm obehaglig tjej) varje gång jag tog en tugga. Tre gånger har jag tjatat om att få smaka på den igen. Och bortskämt som jag är med så fina vänner har den vid varje tjattillfälle serverats på silverfat. Men som bekant är ju inget sådär perfect i vår lilla värld en alldeles för lång tid.

Nej.

Annons

För vännen som bakat denna magiska efterrätt åt mig, i ett halvårs tid nu, tog nyligen sitt pick och pack och drog iväg på en jorden-runt-resa.

”JAHAAA???? Så du lämnar mig här för att DÖ utan näring dåra???” Tänker jag (…nåÅågot dramatiskt) i gråtpanik över att gå fler efterättsbakelser förlorade.
Det har vairt en tuff tid sen denna bakelse lämnade mig.

Mörka dagar och sömnlösa nätter.

Tills en dag då jag tog mod till mig och återvände till köket – i en lägenhet på 20 kvm och utan ugn eller elvisp. Och jag kan erkänna att jag var ganska så stensäker på att jag skulle misslyckas. Men vet ni? Jag KLARADE det! Det var till och med GOTT (not expected liksom).

Så nu känner jag ju att jag vill dela med mig att denna masterefterrätt. Den är himla praktisk för er som bor litet som jag (alltså utan ugn pch annat vanligt ett kök egentligen innehåller). Eller för den som gillar SUPERGODA efterrätter. Känner du dig träffad? Kavla upp armarna och testa detta:

Oreocheesecake1

Krossa lite mer än ett halvt paket Digestivekex till smulor och blanda ihop med 75g smält smör.

Oreocheesecake2

Lägg bakplåtspapper i botten och om sidorna av formen – så blir det snyggare (och lättare!) att lossa kakan. Lägg digestive och smör-geggan i botten av formen och skjutsa in i kylen.

Oreocheesecake3

Vispa 250ml grädde för sig och ställ undan. Blanda sedan 250g mascarpone och 200g cream cheese tillsammans med 150g strösocker och en 1tsk vaniljpulver.

Oreocheesecake4

Nu till det smaskigate – kakorna! Smula sönder två paket Oreos. Välj själv om du vill ha små eller stora bitar!

Oreocheesecake5

Blanda grädden med cream cheese-blandningen och Oreosmulorna.

Oreocheesecake6

Bred ut i formen och slå lätt mot köksbänken för att undvika luftbubblor.

Oreocheesecake8

In i kylen i 6 timmar och sedan är den klar att MÖMSAS I! Känner du att du liksom inte alls har tid för hela den där vänta-grejen så kan du ställa in den i frysen till att börja med, då går det hela ju lite fortare.


Laddar